Marcus Arvesjö

Motiverande samtal, MI

Samtalsmetod för stöd

Motiverande samtal (MI) är en samtalsmetod som utvecklades under slutet av 1900-talet av Miller och Rollnick. Ursprungligen designades MI för att stödja personer i förändringsprocesser, särskilt inom missbruksvården, men dess tillämpning har sedan spridit sig till olika sektorer som Socialtjänsten, skolor och kriminalvården (Miller & Rollnick, 2002). MI kännetecknas av att det fokuserar på individens motivation och stödjer denne i att utforska och förstärka sin egen vilja att förändra beteenden.

Personlig förändring med motivation

Enligt Ortiz och Sjölund (2015) är MI utformat för att öka en persons motivation under processen av personlig förändring. Metoden har blivit populär på grund av dess effektivitet i att stödja klienter genom att använda principer som att visa empati, skapa diskrepans mellan nuvarande beteenden och framtida mål, stärka klientens förmåga till förändring samt minska motstånd (Miller & Rollnick, 2002). Dessa principer syftar till att skapa en atmosfär där klienten känner sig förstådd, samtidigt som de uppmuntras att utforska och stärka sin egen motivation att ta itu med sina problem.

MI involverar ofta smågrupper och korta samtal där fokus ligger på klientens egna känslor och upplevelser relaterade till de frågor som diskuteras (Barth & Näsholm, 2006). Genom att aktivt lyssna och ställa öppna frågor kan MI-processen hjälpa individer att utforska sina tankar och känslor kring förändring, vilket i sin tur kan leda till ökad motivation och konkreta steg mot beteendeförändring (Miller & Rollnick, 2002).

Sammanfattningsvis är MI en flexibel och kraftfull metod som inte bara används inom missbruksvården utan har blivit en integrerad del av stödinsatser inom olika myndigheter och institutioner. Dess fokus på att främja beteendeförändring genom att öka individens motivation har gjort den till ett värdefullt verktyg inom både psykologisk vård och socialt arbete.

Referenser

Miller, W. R. & Rollnick, S. (2002). Motiverande samtal: Att hjälpa människor till förändring. 2:a uppl. Norrköping: Natur & Kultur.

Ortiz, L. & Sjölund, A. (2015). Motiverande samtal vid autism och adhd. (1. utg.) Stockholm: Natur & kultur.

Motiverande samtal, MI
Rulla till toppen