Marcus Arvesjö

Socialrätt – förutsättningar för social trygghet i Sverige

Socialrätt utifrån svensk lagstiftning

Nedan beskrivs lite översiktligt kring lagrum och praxis kring socialrätt och som berör både kommunala socialtjänster och det statliga socialtjänstförsäkringssystemet både teoretiskt och praktiskt. Mer om svensk socialrätt finns att läsa här.

Dokumentation i verksamhet enligt LSS

Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd ger förutsättningar och direktiv när det gäller verksamhet inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och verksamheter som har brukare som är inkluderade utifrån lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS (Socialstyrelsen, 2023; Carlsson & Nilsson, 2020). Bland annat finns föreskrifterna 2011:9 och 2014:5 som behandlar ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS (Socialstyrelsen, 2019; Socialstyrelsen, 2022). Dessa föreskrifter tar upp juridiska aspekter när det gäller genomförandeplaner och hur olika aktörer ska behandla dokumentation som bland annat genomförandeplaner.
  Föreskrifterna vänder sig till aktörer som verkar som vårdgivare inom hälso- och sjukvård och inom lagrum som utgår från LSS, socialtjänsten och berör ledningssystem, processer, kvalitet och egenkontroll i verksamheten.

Enligt § 7 SOSFL från 2014 ska strukturen i en personakt inkludera punkterna aktualisering av ärenden, förhandsbedömning enligt SoL, utredning och bedömning av behov samt beslut, verkställighet av beslut, uppföljning av insatser och avslut av insatser. 
   Enligt 6 kap. 3 § i SOSFL från 2011 ska ”var och en som fullföljer uppgifter inom socialtjänsten eller i verksamhet enligt LSS… medverka i verksamhetens kvalitetsarbete”.
  Dessa två lagparagrafer tar avstamp ur ett helhetsperspektiv när det gäller en brukares insatser och från start till mål, samt att personal från verksamheten ska vara med och kvalitetssäkra arbetet inom verksamheten. Dessa kan ses som viktiga delar för att brukaren ska kunna få så kvalitativ omsorg som möjligt under den tid som insatserna varar.

Genomförandeplaner 

Enligt Nationella vård- och insatsprogram (u.å.) ska en genomförandeplan ”skapa en tydlig struktur för hur en insats ska genomföras”. Med detta ska ”insatserna utformas utifrån individens behov och önskemål samt att insatserna följs upp och utvärderas”. 
  Genomförandeplanens mål bör, enligt Nationella vård- och insatsprogram (u.å.) vara sammansvetsade till brukarens situation i vardagen samt ge uttryck för vad som är önskvärt och realistiskt att uppnå. Konkreta mål kan vara praktik, daglig verksamhet eller annan försörjning samt att brukaren ska kunna skapa och vårda sociala relationer i sin vardag.
  En genomförandeplan bör utgå från arbetssätt som har brukaren i fokus och där brukaren aktivt deltar och medverkar. Gustavsson (2021) beskriver arbetssättet IBIC, individens behov i centrum, utifrån socialstyrelsens utgångspunkter, att det är social dokumentation som är systematiskt och behovsinriktat. Genom att använda sig av IBIC så kan det tydligare framkomma vilka behov av stöd som finns och brukarens förmåga att delta i olika aktiviteter. Carlsson & Nilsson (2020) beskriver på likvärdigt sätt som Gustavsson (2021) och utifrån kopplingar till och tydliggörande av ett värdegrundsarbete med brukaren i fokus och med respekt till brukaren. 

Tips
För dig som vill fördjupa dig i socialrätt och social dokumentation finns studier och utbildningar inom socialrätt. Läs mer på www.allastudier.se.


REFERENSER


Carlsson, T. & Nilsson, A. (2020). Social dokumentation i handläggning och genomförande: med värdegrund och ICF. (Andra upplagan). Stockholm: Gothia fortbildning.

Gustavsson, S. (2021). Smart, tryggt & säkert: dokumentation enligt IBIC. (Andra upplagan). Helsingborg: Komlitt.

Nationella vård- och insatsprogram. (u.å.). Genomförandeplan. https://vardochinsats.se/schizofreni-och-liknande-tillstaand/kommunikation-och-delaktighet/genomfoerandeplan/

Socialstyrelsen. (8 december 2023). Föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS och SOSFS)https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/foreskrifter-och-allmanna-rad/ .

Socialstyrelsen. (15 november 2019). Senaste version av SOSFS 2011:9 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/foreskrifter-och-allmanna-rad/konsoliderade-foreskrifter/20119-om-ledningssystem-for-systematiskt-kvalitetsarbete/ .

Socialstyrelsen. (23 juni 2022). Senaste version av SOSFS 2014:5 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om dokumentation i verksamhet som bedrivs med stöd av SoL, LVU, LVM och LSS. https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/foreskrifter-och-allmanna-rad/konsoliderade-foreskrifter/20145-om-dokumentation-i-verksamhet-som-bedrivs-med-stod-av-sol-lvu-lvm-och-lss/ 

Socialrätt – förutsättningar för social trygghet i Sverige
Rulla till toppen